-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Nejlepší zapečené šunkofleky (těstoviny s uzeným)
Nejlepší zapečené šunkofleky jsou zapečené těstoviny s uzeným masem, které hravě snadno připravíte z jednoho hrnce nebo pekáče.
Suroviny na tradiční zapečené šunkofleky
- 300 g těstovin – fleky
- 250 g uzeného masa
- 300 ml mléka
- 1 lžíce másla lze nahradit olejem
- 1 cibule
- 2 vejce
- 100 g sýra (Gouda, Eidam, Ementál)
- kyselé okurky
- sůl & pepř
- petržel podle chuti
TIP: Občas, když dělám šunkofleky, tak přidám i 2-3 hrsti mraženého hrášku
Staročeské zapečené šunkofleky postup přípravy:
- Do vroucí osolené vody dejte vařit těstoviny, které sceďte jakmile budou hotové.
- Oloupejte a nakrájejte si cibuli na malé kostičky.
- Na pánvi si rozehřejte lžíci másla a poté přidejte nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova.
- Jakmile je cibule orestovaná, přidejte nakrájené uzené maso na kostičky (cca. 1×1 cm) a lehce ho opečte.
- Připravte si zálivku ze 300 ml mléka, 2 vajíček, soli a pepře.
- Těstoviny přendejte do pekáčku, přidejte směs uzeného s cibulkou, 2/3 nastrouhaného sýra a zálivku z vajíček. Pokud máte rádi bylinky, přidejte nasekanou petrželovou nať. Vše důkladně promíchejte.
- Zbylou třetinu strouhaného sýra rozprostřete navrch.
- Pekáček dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dokud nebudou vrchní okraje těstovin nahnědlé.
- Křupavé šunkofleky servírujte s kyselými okurkami a červenou řepou.
Vyzkoušejte také:
- Dýňové rizoto s opraženými semínky
- Rajská omáčka s hovězím masem
- Luxusní avokádová pomazánka s vejci
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews